Tuesday, December 20, 2016

Diam lagi baik

Hidup ni, diam tu lebih baik. Sebab, kadang2 yang kita cakap tu belum tentu betul. Jadi sebelum memalukan diri tu, lebih baik kita diam.

Aku ni panas baran dan mudah melenting. Tapi aku cuba berubah. Aku kalau nak melenting pun, aku tengok dengan siapa yang aku nak cakap. Sebab, xde gunanya kita ni bercakap dengan tin kosong. Lantun2 bunyinye tak jadi apa.

Kadang2 kan, aku pelik...macam mana seseorang tu boleh kelihatan atau rasa bangga dengan apa yang dia katakan sedangkan benda tu salah. Opps..mungkin ada orang tak tahu. Yeah....aku kena terima hakikat yang dalam dunia ni, semua orang masih belajar hidup. Cuma nampak tak berapa bagus lah kalau tak tau tapi buat2 tau.

Aku tak tuju ni pada siapa pun, ni cuma perkongsian untuk hari ni. Jangan ada y terasa sudah, parah aku nak betulkan keadaan ni.

Bila org depan aku tu cuba sampaikan sesuatu, aku terima dulu. Kalau orang tu jenis bijak, aku akn cuba berinteraksi dua hala dengannya. Atau aku akn cuba betulkn apa y salah. Tapi..kalau depan aku tu orang y tin kosong, aku lebih selesa utk diam. Org akn tanya kenapa aku tak betulkn? Aku bukan tak nak betulkan, tapi aku rasa dia xkan terima kalau dia salah. So, semoga satu hari nnt org tu akn bljr sendiri.

Bila aku berada di sekeliling org alim, aku akn merendah diri menerima ilmu y aku sendri masih cetek.
Bila aku berada di sekeliling org berlagak, aku akn cuba diam..tapi kalau nyampah sangat, aku up2 sikit...haha...tu pun bergantung pd org tu, sbb kdg2 y berlagak tu betul (bg can la nak cerita pencapaian dia) tapi klu berlagak kosong, siap kau...hihi...
Bila aku berada di sekeliling org y biasa2, aku pun biasa2 je la..atau aku cuba jadi lebih rendah supaya org tu boleh rasa diri dia hebat..tapi kalau org tu pura2 bijaksana n bijak sini padahal dia ckp tu salah, aku akan terus menerus diam je pura2 dia betul...

Aku malas nk tunjuk pandai walaupun aku mmg xpandai hahaha.... tapi jgn jolok sarang tebuan...habis kebodohan kau aku bongkarkan.

Wednesday, September 28, 2016

27th September 2016 - Anniversary Ma n Pa yang ke-31

Semalam, 27 September 2016 merupakan anniversary Ma n Pa yang ke-31.
Mereka kata tu majlis nak raikan cinta mereka dan kami cuma menumpang je..hehe...

Ma & Pa - 31
Iqa & Ijat - 0

Saturday, September 24, 2016

Teruskan...

Di saat waktu-waktu mula terhenti kerana terluka, hadirnya sesuatu yang dipanggil anugerah.
Di saat mata-mata mula berkaca, hadirnya sesuatu yang dipanggil hadiah.
Di saat jiwa-jiwa mula terkunci, hadirnya sesuatu yang dipanggil pemberian.

Anugerah, hadiah dan pemberian untuk menyempurnakan sesuatu yang serba kekurangan..

Kurangnya sesuatu, kurang lagi aku..
Lemahnya sesuatu, lemah lagi aku..
Namun jika disulam menjadi satu...ianya bias menjadi nafas baru.

Sulaman ternyata begitu indah...semoga menjadi hasil yang sungguh indah

Wednesday, March 2, 2016

KICAP

Kicap,

Kau pelengkap santapan,

Kicap,

Kau penyedap makanan,

Kicap,

Kau penyeri hidangan,

Kicap,

Kau penambah selera,

,Image result for kicap 

Yang lain tak halal takpe, aku tak makan.

Tapi kalau kau tak halal, macam mana aku nak makan?

Kau adalah pelengkap aku...*cewah!

Monday, December 28, 2015

True story "Ala..manis"

Ini kisah benar sebuah perhubungan setelah bertemu buat kali pertama pada tahun ini.

Dalam tempoh mengenal hati budi, beberapa babak indah terakam.

Babak 1

Dia : Kita sebaya kan,dulu awak sekolah mana?
Aku : Pulai..kenapa?
Dia : Bukan, sekolah menengah, lepas awak duk kat kampung ni.
Aku : owh..saya sekolah asrama penuh kat Selandar.
Dia : yeke..saya pernah buat projek kecil kat sekolah awak dulu.
Aku : lah yeke..tahun bila?
Dia : Baru lg kot..entah lah saya pun lupa.
Aku : saya rindu sekolah tu. Tapi, wak. sebelum tu saya pernah sekolah kat Merlimau gak.
Dia : ha???
Aku : ye..bulan 1 sampai bulan 8 masa form 1. Saya belum masuk asrama.
Dia : sekolah apa?
Aku : SDARY
Dia : saya pun...
Aku : kelas apa?
Dia : Arif
Aku : saya pun.
Dia : tapi lepas minggu orientasi, saya kena tukar kelas..hehe..
Aku : maknanya...
Dia : kita pernah sekelas?
Aku dan dia : ermm....


Babak 2

Dia : Awak, dulu saya ada perasan kat rumah lama tu, ada satu keluarga duduk.(sambil tunjuk rumah lama yang usang depan rumah aku sekarang)
Aku : eh..okay...(sebenarnya tu rumah lama aku dan keluarga aku duduk sejak 2001 sampai 2010)
Dia : Ada anak dara masa tu, putih melepak..kecik je budak tu. Masa tu saya umur 16tahun macam tu.
Aku : okay...jadi?
Dia : Masa tu, saya selalu amek upah potong rumput kat kampung awak, tiap kali lalu depan umah tu, ada lah saya hon2 motor, "sweet2" kat budak pompuan tu.
Aku : dia layan tak?
Dia : Haram!! haha..memang tak pernah..haha
Aku : habis tu? awak tak dapat kenal ngn dia?
Dia : Tak...(muka suram) ...tau2 je, dah takde keluarga tu kat sini, sampai sekarang saya masih fikirkan mana pergi keluarga tu ...
Aku : Awak, tu rumah nenek saya, Sebelum saya tinggal kat rumah ni sekarang, itu lah tempat saya berteduh selama hampir 10 tahun.
Dia : jadi...
Aku : masa tu, akak saya dah besar dah, dah masuk U rasanya. Saya ada adik lelaki je. Maknanya budak pompuan tu..besar kemungkinan ...
Dia : tapi dia kecik!
Aku : hoi! nak makan penumbuk ke? Tu 10 tahun dulu, masa tu kurus lagi..adoi ai..!!! marah pulak rasanya...
Dia : jangan marah..gurau..

Indah atau tak, nilaikan sendiri.
Yang penting, terbukti yang Merlimau tu kecik je
dan kami memang pernah berjumpa
namun, pada usia dah nak tua ni lah baru berkenalan..
hahahaa...

Thursday, November 12, 2015

Bisikan hati

Orang bilang cinta ita emas, 
tapi buatku, suaramu adalah berlian,
jadi aku bahagia sekali bisa mendengar suaramu.

....................................

Mencintaimu seperti bernafas,
bagaimana mungkin aku berhenti?

................................................

Apakah aku harus ubah namaku menjadi Amin,
agar aku selalu ada di dalam setiap doamu?

.........................................................

Tuhan, katakan jika pertemuan ini hanyalah suatu kebetulan,
sehingga aku tak harus berharap terlalu banyak

............................................................................

Cinta sejati adalah ketika hatimu dan pikiranmu mengatakan hal yang sama

...........................................................

Laki-laki berani bukanlah yang mampu menaklukkan harimau,
namun dengan gagah melamar pujaan hati menjadi isterinya

..........................................................................

Jagalah dia yang saat ini tengah menungguku Ya Rabb,
Pertemukan kami disaat kami berdua siap untuk jatuh cinta lagi,
bukan untuk patah lagi.

............................................................................

Belajarlah menyayangi seseorang yang sudah pasti menyayangi kita.
Daripada mengejar seseorang yang kita suka namun dia tak pernah peduli pada kita.



My APC life


Some of them, holding my hand....

emm..arrrgh...in fact, I miss them so much!

Sayang2 cikgu,

Cikgu yakin,satu hari nanti, kamu pasti akan memahami tulisan ringkas cikgu ini.
Kalaulah kamu baca dan fahami isi hati cikgu, 
terima kasih banyak2.
Dan cikgu nak kamu semua tahu, 
Cikgu rindu kamu.

Fahmi, Damia, Aliff, Aqil, Syazani, Darwish, Sofiyah, Auni, Umar, Irdina, Amjaad, Isyam, Arsyad, Jazari, 

Dear Fahmi, 
You are such a sensitive boy,
You are too cute when you cry,
And I miss that moment when you cry in front of the white board.
Now, you've grown up very well,
You are stronger, 
You are ready for your new school (sekolah tiga tingkat, kata Cikgu Siti)

Dear Damia,
Pretty girl with glass, 
With pretty eyes,
Smart girl and I know you already prepared for your new school.

Dear Aliff,
I just can't forget the day when I lost my voice after I need to remind you the ''do and don't'' every seconds,
I know, you are trying to learn everything,
You are very brave boy, 
With strong heart,
Now, after I watched the video on your convocation day,
I know, you've learnt a lot and you did very well.

Dear Aqil Zafran,
Smart boy,
when you speak, it sounds like the elder person,
I always laugh when you started to talk like ''makcik", 
At first, with your smart brain, I thought you are 6. 

Dear Syazani,
I still remember how you will look like when you are trying to memorize the words,
and I know you are struggling to learn every single things,
One thing that I really sure about you,
You are sensitive boy..(alololo)
And I love to tease you.
Hey, smart boy, you are such a gift for your parents.

Dear Darwish,
I want special Cake, please....
Are you still walking outside without your slipper?
Do you still remember that I said, "I will kidnap you and take you into a cave if I saw you walking outside alone, again".
A boy, with "Che ta" eyelashes,
A boy, with "girl" sweet smile,
owh..you make me melt once you smile.

Dear Sofiyah,
"Jemah" girl,
You love art so much,
Draw, paint, dance, sing, act and dreaming girl,
Hey Sofiyah, I still remember how you wear your 'tudung', so cute you know,
You sleep with the small open eyes, and "tersengguk-sengguk" while waiting for your 'wuduk' turn.

Dear Auni,
When I ask about the students to Cikgu Siti,
First thing I will ask is, "Auni mcm mn?, dah banyak cakap ke?"
And I am happy that you also "makcik2" now,
I still remember the words that will make me laugh ,
"Ticu..nak cincen.." = "I want to go to the toilet"
hehe..Auni, I miss to hug you, cute girl.

Dear Umar,
One word described you, "Apa?"
From the hot temper boy..you have changed
From the very sensitive boy..you have changed
I still remember, Cikgu Siti told me, "Umar rindu akak"
Owh..tears....
I miss you too, Umar. 
One more thing, your nickname would be "Umaruddin",
do you still remember that? I do.

Dear Irdina,
The dreaming girl which sometime lost during class,
Also "The Jemah" gang with Sofiyah.
So funny to see both of you talk, dance, sing and act to each other.
Sometimes, with weird language I think.
When we need to sing, you are the one who will be so excited.

Dear Amjaad,
My "bambam" student,
At first, you are so clumsy when you walk, play or run,
Your friends will cry and said, "Cikgu! Amjaad buat", "Cikgu! Amjaad tolak!"
And I know, it is not your intention..you are just playing around
But when you cried, and I asked why, you will said, "Aliff buat" or "Arsyad buat" 
this two names will be your favorite even it was not their fault.
Amjaad, let's diet together with me, hehe..just a joke.

Dear Isyam,
"Teju Pita", the way you called my name.
"Pita" is a food, Isyam...hehe
Love to play with you, small boy.
Sometimes, you will be the naughtiest boy,
Then Cikgu Siti and I will be like, "Alamak!! Isyam!!" 
before we became speechless
One day, you have pull off all of my double sided tape
 and wrap yourself just like a mummy,
But when you see my sad face, you tried to fix back the tape which is "you can't"..

Dear Arsyad,
A boy with long hair,
And sometimes like to be "Jemah" too 
by sitting between Cikgu Siti and Cikgu Shafiqa
listen to our "Jemah" and smile just like you understand the story
You can easily sleep but will be the last person to wake up
I know you are smart and clever boy.
And I know that I miss your hug and kiss.

The Last Hero,
Dear Jazari,
You are handsome, smart, and the most important thing about you...
SWEET...
When I pretend to cry, you will come and touch my hand,
and said, "Teju, dah lah. Jajari sayang Teju"
Argh..tears again..
When I came to visit all of you, Jazari will be the one who stand close to me 
and said, "Jazari rindu Teju Shafiqa banyak2" 
Miss you too..

Dear 14 Kids,
You have made my 5 months of being a teacher
is the sweetest experience I ever had during my 25 years.
You have made me understand what in your heart,
the purest heart,
with the true love.
I love and really really really miss you all.

In another decade, if Allah will,
I want to meet all of you success in your life
and I hope, you will remember me
even I am not around