Wednesday, December 23, 2009

JANGAN PERNAH BERJANJI KALAU TAKUT TAK DAPAT DI TEPATI

orang yang paling aku benci? "orang yang mungkir janji"
so, siapa yang ada berjanji ngn aku tu, n tak dapat nak tunaikan, baik cepat2 mintak maaf sebelum aku meletup...
yang aku pelik tu kan, time berjanji, mak oi..bukan main lembut bahasa...
n bila tak dpt nak tunaikan janji? dia buat bodoh je!!!
mmg sah sah la dia tu bodoh kan!!!
tak reti menilai peluang yang orang bg...

so, klu betul tak dpt nak tunaikan janji, cakap awal2, jgn wat aku bengang!!!

Saturday, December 19, 2009

TEKA-TEKI (2)

  1. apa persamaan antara tiang lampu dan katak?
  2. bila kita berdiri, dia baring, bila kita baring, dia berdiri?
  3. dia hidup kita nyanyi, dia mati kita tepuk tangan?

Thursday, December 17, 2009

AnAK YanG PAtuH!!!

"Aiman, lepas sekolah, trus balik rumah tau, jangan pergi mana2."
Aiman patuh ngn arahan mak dia.

kat dalam kelas pendidikan Islam, Ustazah Siti sibuk mengajar tentang syurga kat student dia..
termasuklah Aiman.
then, Ustazah pun tanya kat budak2 tu, "siapa yang nak pergi syurga?"
semua murid mengangkat tangan sambil msing2 berteriak " saya!"
kecuali...

Aiman yang diam je di bangkunya...
Ustazah pelik la..terus tanya kat Aiman, " Kenapa Aiman tak nak pergi syurga?"

dengan tegas, Aiman ckp, " Ustazah, Mak saya pesan pg td, klu balik dari sekolah, jangan pergi mana2, trus je balik rumah"

???.....

>>>TEKA-TEKI<<<

  1. Lontar kE lAntaI, naIk Ke HIduNg?
  2. MaSuk sEGi tigA, KeluAR bErGulUNg?
  3. TuRUN laMBat, NaIK CEpaT?
ha...ssshhh..klu dah tau, jgn kasi taw orng len jwpn..biar dia berteka-teki smpailah jawapan dikeluarkan..hahaa...
cukuplah tiga je kali ni, len kali, aku kuarkan lg teka-teki..
selamat mencuba!!!

the sims

game the sims 2...
huhu..addict game..
klu dah stat main, susah nak stop...
bes tau..
game tu sal manage life karakter2 yang tersedia or yang kita reka sndiri..
syok lah..
aku main smpai karakter tu dh tua ...tp aku malas nak tunggu dia mati...so
aku reka karakter y baru..muda..
skang dah anak tiga...n mak dia pregnant lg..hheee...

klu rasa berminat, cari lah game ni kat kedai eh..downlod sndiri..hahaaa..
aku tak de installer dia..aku dpt ni pun dr member kelas..

Wednesday, December 16, 2009

zaman kanak-kanak part3

"tola'al badru syafa'al fajru..."
cmtu la bunyi lagu nasyid yang aku nyanyi time sek agama dulu...
klu masuk nasyid kat sekolah tu, biasalah..
tp...
apa yang wat aku tergelak sorang2 ni ialah..
bila aku kenang balik y aku ada gak wat persembahan nasyid kat kenduri umah kawen, kenduri orang berkhatan and majlis menghantar orang kampung pergi haji...
syok sangat pengalaman tu..
huhu...

Tuesday, December 8, 2009

penerapan ke ijazah sarjana muda

salam..sekali lagi saya ingin dapatkan perhatian kawan2..
kali ini berkenaan dengan pengajian kita di uitm..
sesiapa sahaja pelajar semester tiga diploma di uitm boleh membuat permohonan untuk terus menyambung pengajian dalam bidang tertentu dalam ijazah sarjana muda...
saya mengalu-alukan kawan2 untuk memohon kerana dengan mengikuti program forcast ni kita akan menjimatkan dalam 1 atau 2 semester pengajian di uitm...
insyallah kita akan berjaya...

i am promoting de legend craft

salam...perhatian kepada kawan2..
saya di sini berhajat untuk mempromosi satu blog sebuah syarikat yang menghasilkan produk aksesori daripada pewter. (kraftangan Malaysia)
sebarang maklumat lanjut, sila layari blog de legend craft...
dlcraft.blogspot.com
harap maklum

Tuesday, November 24, 2009

kenangan zaman kanak2 (part1)

my first word...EJA...
tau tak pe maksud perkataan tu?
meh aku explain kat kawan2...
EJA, bermaksud..jalan2...
hehe..ayah aku citer kat aku smlm, time aku kecik2..ngah duk main dpn ayah aku, tiba2 aku akan ckp, " nak eja"...hehe..tepuk dahi ayah aku..ne tak nya..kenalah bwk anak dia sorng ni kuar jalan2..hehe..

akak akulak, FA..perkataan ni aku blaja dr akak aku lah..
maksud dia, mandi...
tau tak dr mana berasal perkataan tu? ha..dulu, ada sabun picit yang berjenama "fa"..tu yang ktorng ingat perkataan tu adalah mksd dia mandi..haha..
thats all about kids' word..

skang ni..aku nak citer satu mende yang merupakan perilaku aku, akak n adik ...
citernye cmni...
kami, kecik2 tak suka makan certain lauk..so,
bila mak n ayah aku nak suruh kami mkn, diorng akan suap kami then...
trus ckp " tepuk tgn.."
kami y bongok lg time tu, pun tertipu tepuk tgn smbil mengunyah nasi y dsuapkan..hahaa..
last2, berjayalah mak n ayah aku memberi kami mkn wlaupun kami tak suka..hehe..

Thursday, November 19, 2009

******* IKAN MAONG? MAUNG?*******

ikan maong ke maung eh? ni berdasarkan sebutan seorang atok yang teringin makan ikan sungai ni...
hari ni, aku, atok ngn nenek bersama2 ngn ayah n ibu, bergerak ke johor...
cari tmpat nama ape ntah..ada jual ikan maung tu lah..
mulanya, ingatkan dekat lah, aku n ibu tak lah sarapan, sekadar minum milo je..hehe...
then, on the way, our stomach,...men keroncong..hehe.
lapau nau..bak kata orng melaka lah kan..

sesampai je kt kedai tu, kami pun buatlah serangan terang-terangan kat hidangan tu.
huhu..mcm2 makan..
bak kata papa " cam ayam dpt nasi..berceratuk"
kelam kabut pekedai tu..hehe..

lepas menghuru harakan kedai tu..kami pun balik.hehe..

lalu lah kt bukit kepong..n mcm2 tmpt lagi..
perancang perjalanan ni adalah...tok de....hahaha..

Monday, October 26, 2009

plan of study...


ni..gambar semasa semester 2 klu tak silap..hmm..after listening test..time ni, blaja men hentam je.dah nak final, tp leh lg memain..melampau kan..tp tulah hakikat aku sebagai budak y mmg pemalas..
but..this semester..mulalah sesuatu yang mmbuat aku terkejut..tau pe?
"iqa, ikut tau plan study kita!"
huhuaaaa....mak!!! iqa kena ikut jadual blajar..huahua...first in my life...
nakal betul kawan aku ni..huhu...
takpe..takpe..aku brubah..yeah..aku ikut jadual plan dia ni..

iqa!!!!you kan du it!! haaha...

Saturday, October 17, 2009

...harapan di kala kenang...


aku tak paham apa masalah aku sekarang..
ada aje serba y tak kena..
itu salah..ini salah..
bila aku kenang balik..apa yang aku tahu..
apa yang aku tak tahu..
aku sndri tak phm..

ahhhhhhhhhhhh!!!!!!!!
aku tension lah..
apa tanggapan orng pd aku?

Friday, October 16, 2009

NOTHING...will come

nothing ...there is nothing can help u when u r alone..
even u r one of the best person, u still cannot survive when u r alone..

nothing will come to you when the stars are not shining...
nothing will come to you when the wind not blowing...
nothing will come to you when the Earth in darkness...

taksub dgn cerpen..apa ada dgn final

30 Okt, final paper will begin..tp..
cm tak sronok je slagi cerpen yang aku tgh wat tak pat disiapkan
buat santapan pembaca sblm akhir sem ni..
hihi...

act, cerpen y dalam maintenance ni adalah inspirasi dari sahabat2 aku sendiri...
byk y aku lihat sekeliling dpt beri idea..walaupun ianya tidak seperti kisah sebenar, aku
telah olah kepada keadaan yang lebih menarik.

n ...1 of my frend..ada request..dia suh aku wat cerpen about life not only love..
so, aku mix dlm cerpen ni..

antara tema2 yang trlibat dlm cerpen ni adalah...
1. cinta antara dua darjat
2. penganiayaan kepada insan yang lemah
3. kasih ibu yang tiada tandingan
4. kuatnya amanat dan pengorbanan seseorang untuk insan yang disayangi.
5. nak tau lagi...tunggu....haha...

harap2, kawan2 dpt doakan supaya cerpen ini berjaya dihasilkan..
"HIDUP CERPEN"

Thursday, October 15, 2009

di badai asmara

kawan2..
ada sorng sahabat aku...
dia tujukan lagu kat aku..
aku ada dgr dr phone dia..tp..tak bape clear..
so, sape2 y tau lagu "dibadai asmara" by kump Sera.
pliz tell me..n give it to me..

andai aku adalah sehelai daun...

dimasa muda, aku jadi pucuk..
duduk nun jauh di atas sana...
kukuh kedudukan ni..tak sedikitpun aku goyang...
tubuh ku, hijau muda..segar sungguh warna tu...

tiba-tiba,
angin kuat dihembus ke arah aku..
tangan aku berpaut di dahan kecil..namun..aku tumpas..
aku terlepas ke bawah..
melayang-layang tubuhku dibuatnya...
pandangan aku waktu itu, kabur..
aku seperti di alam yang gelap...

patah pinggang aku tiba dibumi..
aku lemah...
datang pula air dari langit biru...
menyimbah ke bumi..
aku kebasahan..
aku sejuk..

tika hujan berhenti, tubuh aku yang lemah ini dibakar dek matahari..
panasnya bukan kepalang..
akhirnya, riwayat aku sebagai sehelai daun berakhir..
berakhir dengan tragis...

**************************************************

andai aku adalah sehelai daun,
bagaikan jatuh lagi ditimpa tangga...
pada mulanya, berada di satu tahap yang tiada siapa mampu capai..
namun, sekali aku tewas di dahan..
aku akan tewas selama-lamanya...

andai aku adalah sehelai daun,
tiada siapa pedulikan aku..
hanya dilihat dari jauh..

andai aku adalah sehelai daun,
aku hanya sehelai daun..tiada gunanya...

***********************************************************
p/s : aku terfikirkan perumpamaan ni bila aku duduk di dalam bilik..
merenung ke luar jendela..melihat ke arah satu pokok besar..
tika itu, aku sudah berputus asa untuk hidup sebagai penuntut ipta...
namun, selepas aku perhatikan nasib si daun, aku sedar...
aku adalah manusia yang beruntung...walaupun ada masanya aku umpama sehelai daun...

Thursday, October 8, 2009

who cares bout me...


who cares bout me?
who!!!!
sometime...when i am alone..i will remain alone..nobody come to me n share his/her happiness...
sometime...when i cry, i will cry the whole night..nobody come to me n change the tears to diamond...
sometime...when i sick, i will sleep on my bed for the whole day with the tears...nobody come to me n change the sickness to energy...

i care about u..always!
u must know this..i care about u more than myself...
but...i don't understand..
why, u make me feel like i am your tears..
why, u make me feel like i am your sickness...
why, u make me feel like i am the reason when u feel u r alone?

i worry bout u..so, pliz..pliz don't make me crazy to think about u now..
i know that u r in worst day..
but, don't bring me together with u n let me to make u happy...
i know that u r not in mood..
but, don't show that to me..don't throw your anger to me..don't blame on me..
pliz...

sensitivity yang tak trsangka2


sapa kenal aku?
cpt2 angkat tgn..tp..korng btul2 kenal aku?
btul ni?
bgus lah klu kenal..sbb yang aku taw, slagi gunung berapi aku tak meletup kt seseorng tu,
dia tak kan tau sapa aku sbrnya...
klu dulu, aku mmg tak ramai kwn..sbb aku tunjukkan kegarangan aku ni..hot tempered giler lah..
then, b4 msuk u, mak aku pesan " angah, jangan nak marah2 ..t xramai kawan..orng benci...kita klu duduk jauh dr rumah,(utara ke selatan), jgn sombong..t susah"
tu pesan sblm sem 1 dulu..

i've changed..
aku mmg jd peramah, suka gelak..pnt tau blajar jd sorg y kelakr..
then, now who am i y kawan2 aku sndri tak thn makan ngn aku sbb duk gelak smpai tersembuh ( maaf ye cik...hahaa..) tp bukan aku sorg je wat riuh..sume2 geng aku same kepala je..

back to the topic (aish..pepe je aku repek kt sini..)
sbnrnya, aku nk ckp y even aku luaran nmpak cmni..tp sbnrnya..
aku sgt sensitif..

Monday, October 5, 2009

....assignmen?<<<<

ecm : project, report and presentation
csc : lab and assingment
ecg : assingment and soft skill
bel : term paper (almost done)

hua..hua...
ni bru asngment..blum g test n quiz...
mak...mak...mak...

then..
final exam..( r u ready iqa?)...of course not

Sunday, October 4, 2009

RIANG RIA RAYA SIDING

kegembiraan aku n sahabat sejati, teha...


keletihan akibat terlalu kenyang..heeh..


nampak tak keseronokan tu?

its me..hehee...b4 attend the dinner...at dining that act back to my room..hehe

>>>>>>>cerpen2!!!<<<<<<<<<<<<

"pelajar engineering, kamu saya tau sangat tak pandai nak menulis n mengarang ni..
bagi kamu, kira2 lagi senang kan?",

salah..ustazah, salah..
hehe..
walaupun tak berapa nak berbakat, saya telah pun menghasilkan beberapa cerpen..
ada yang telah berjaya membuatkan pembaca(rakan2 aku) menangis tau...

di sini, saya akan senaraikan cerpen yang dihasilkan...
  1. hayat ku yang singkat, memberi penuh erti kasih
  2. cinta gemis
  3. kopi masin
  4. kamarmu yang sepi
n some in progress...hehe...
klu ada kesempatan, saya akan sediakan santapan cerpen2 itu kepada semua pembaca..hehe...
wait until that day..hehee..

Saturday, October 3, 2009

....kenapa tulisan saya buruk?!!!!.....

"shafiqa, come here.. kenapa kamu punya nota macam ni? saya tak paham tau tak. saya nak kamu tulis balik cantik2.", bebel cikgu sbpis dulu.

"shafiqa, take this. ur new exercise book", said Frau Komathi, teacher Deutsch aku. "ha? for me? why, Frau?" "writing exercises..to improve ur writing..tulisan kamu ni..huh..saya pun tak phm..", sound dia skalik lg.

"shafiqa, pe yang ko tulis ni?", tanya kwn aku yang kononnya nak meniru nota, tp tak paham..haha..

act, aku tulis buruk2 sbb tak nak bg kwn tiru n nak bg diorang stadi sendiri,(haha..tak nak ngaku tulisan tu mmg buruk ke iqa oi!)

hehe..tp kan, dari sekolah pulai, sek merlimau satu, sdary, sbpis, n now in uitm..ada aje orng tegur tulisan aku..tak leh nak wat pe..

apa yang peliknya, lukisan ok je..hehe...

.....>>>bahasa kebanggaan Melaka<<<...

...kelahiran ku di Seremban, N.9 tidak menggugat kewibawaanku sebagai anak melaka...hehe
act, ibu dan ayah aku merupakan kelahiran melaka...
walaupun, aku ni lahir kat N,9, tp aku duk sana 2 tahun je..ala..kecik2 pun tak cakap mende...
hehe...
tp, dlu..time kecik2, ada perkataan yang mmg slain mak n ayah tak kan phm..
nak tau ape?
...."Fa"...
maksud dia..."mandi"...sbb..dulu kan ada syampoo nama Feather...so, aku n akak aku pun ingat y
tiap kali mandi, akan guna Feather..last2 jd Fa...haha...
act, ni bukan bhs melaka..ni namanya bahasa Iqa and Ain..hehe...

ha...back to de topic...
aku nak senaraikan bbrp perkataan melaka, and the meaning..hehe.
  1. lopak, bekas pensil
  2. bersendau, berdengkur
  3. andau-andau, ...tak berbaloi...
  4. pongkes, pengaut sampah
  5. nau, sangat
  6. sangap, menguap
  7. caklengkong, agar2 (tak komperm bhs melaka ke tak)
  8. gobok, almari
  9. gebau, selimut
  10. mentekedarah, makan
  11. tenggek, jerang air
  12. memetau, membebel
  13. bantai, pukul
  14. pijau, kejau, besau, luau, lapau,benau, sabau, ...sume huruf "u" tukar "r", jdlah perkataan asal
ha..t aku ingatkan balik perkataan2 lain..hehe..tak teringatlak skang ni..

ada satu soklan untk sume, orng melaka panggil kerbau ape? hehe..try to answer it..
n ada satu ayat hebat dari warga melaka..pahamkan tau..
" ulau belengkau luau pagau"...
haha..haa..haa...

....dah terlambat...

hehe..terlambat dah nak wish ari raya...
tp tak pe lah..still in syawal,right...
the best syawal..
akak aku y dh dua taun tak raya kt m'sia..raya taun ni ngn kami..
huhu..
riuh rendah umah kami..sdgkan cuma lima orng je..
tp cm 10 orng..

Friday, October 2, 2009

setelah sekian lama...

usia kita, semakin hari semakin bertambah..
sekarang.."teen"..n less than 1 year, become "ty"...
OH NO!!!! I CAN'T BELIEVE IT!!

pernah tak dengar orang2 tua kat kampung ckp, "aku makan garam dulu lah"
hehe..sbb tu orang tua ramai y darah tinggi...hehe..(ibu, jgn marah iqa eh..)
actually, that mean, mereka dah melalui berbagai asam garam dlm hidup..
pahit , manis,..masin..masam..n kelat..hehe..

klu kurang masin, tambah garam,
klu kurang manis, tambah gula,
klu kurang masam, tambah asam..
(lirik dlm lagu huahuahua.)

klu kurang kegembiraan?
tambahlah senyuman...
klu kurang kepuasan?
tambahlah perhatian...
klu kurang kebahagiaan?
tambahlah kasih sayang...
klu kurang ketenangan?
tambahlah pegangan...
(rekaan semata-mata oleh si penulis y baik)


Monday, September 7, 2009

Sunday, September 6, 2009

MAAFKAN IQA

PLEASE...I AM SORRY...
I DIDN'T MEAN TO HURT U...
I AM SORRY...
WAN,...
PLEASE FORGIVE ME....
PLEASE..PLEASE..PLEASE....

....mata....

dari mata turunnya ke hati? ( betul kah statement ini?)


****************************************************
dari matamu, aku bisa mengerti apa kata hati...
dari matamu, aku paham perasaanmu...
dari matamu, aku tahu apa kau mahu...
dari matamu, aku kenal siapa dirimu sebenarnya...
mata menceritakan segalanya...
(hayati coretan di atas, benarkah?)
***************************************************
CINTA bukan hadir dari BIBIR,
CINTA hadir dari MATA,
CINTA tanpa BIBIR masih bernyawa,
CINTA tanpa MATA...BINASA...
(tafsirkan dengan mata hati, bukan dengan matamu)
***************************************************
dengan mata, melambangkan keyakinan...
dengan mata, melambangkan kejujuran...
dengan mata, melambangkan kesetiaan...
dengan mata, melambangkan keikhlasan...
********************************************












Saturday, September 5, 2009

untuk Hazwani Musa

!!wani!!!!
pliz baca blog ni!!!

cikepal06.blogspot.com

>>>siapa nak dengar masalah aku???<<<

.......................................................................................................
bila kita ada masalah...luahkan..ceritakan...
pastikan tmpat kita luahkan tu bukan cermin..sbb t pantulan masalah tu akan
menyiksa diri kita..
cermin tu bukan cermin y kita tgk muka tu..cermin maknanya orang
yang tak membantu terima masalah kita or selesaikan
sebaliknya menyalahkan kita or mempersoalkan kembali...
paham kan?

seterusnya,
klu kita nak luahkan masalah, pastikan kita dah betul2 bersedia untuk
terima apa2 jawapan atau pandangan dari pendengar...

tapikan..ada satu problem bakal menimpa bila kita tersilap pilih tmpat luahan masalah..
contohnya, kita luahkan kepada 'radio'...
mean, dia akan hebahkan pada orng lain...kiranya buka aib kita kat orang lain lah..

huh...merepek je kan..
pepepun...masalah kita, cuba selesaikan sendiri sebelum cerita kat orang..sbb
kadang2 belum tentu pendengar masalah kita mampu mendengar
dengan baik..

Friday, September 4, 2009

....ego....

>>>hua..tetibe je trpikir untuk tulis artikel bout "EGO"
hei..bukan motor ego tau..heehee...<<<

lelaki..atau wanita yang mmpunyai ego lebih besar lebih tinggi n segala y lebih?
persoalan ni tak pernah lagi terjawab,bukan?
aku kat sini bukan untuk menjawab tapi ingin menambah lagi soalan mengenainya...aku bukan motivator y hebat, aku cuma pelajar civil engineering yang tiada kaitan langsung dengan kajian manusia..hahaa..dok kaji batu, cement, concrete n macam2 lg..

eh..terlalut lak..

ok..for the first situation, when a couple in a crisis..there must be toleration right?(betul ke tolak ansur = toleration)...hehe...
but..in this situation, both of them are ego..very ego..they think they are right..until one stage when a girl said "i will start smile to him when he smile for me..."

second situation, when two friends, girl and boy...already clash just because of girl wanted to do so...
then, the girl found another boy better than the old one..
jeng3...girl and her x.bf were in 3rd world war...(gile punya dahsyat smpai hancur paper yang dpegang girl time tu..tak penah2 suara dia setinggi tu...)
dalam perbualan tu,....boy tu ckp "eh, ang ni wat aku panas tau!"
girl tu jawab, "ang pk ang nye panas je? hei, panas aku lagi panas tau..ang jgn sampai aku ...hei..geram...!!"
boy,"ang nak wt pe? nak tumbuk aku? aku tumbuk 'dia'(new bf girl tu), baru ang tak dpt jumpa dia lg..."
girl tu dgn berani jwb, "ang tak payah r tumbuk dia, ang tumbuk aku lah klu brani!!!"
....perbualan tu berlangsung selama sejam, then that pity boy said,"suka atilah, ang nk ckp pe aku dah tak lama dah..."
ha, pelagi..girl tu dgn geram menjawab dgn nada yang tinggi, "ang ni, dari dulu ckp nak mampus, tak mampus2...pe citer!!!!!!!!!!!!!!!!!"

esok tu, when they met at the market, that girl say "Assalamualaikum"
that boy ignore the girl, then the girl repeated saying that..then, boy tu wat cm terkejut..

base on the second situation, sape lagi ego?

third situation...

two best friend,,girl and boy..3 times couple n break back..
satu hari tu, girl tu tanya, " kenapa kau buat aku cmni? ko sayang aku ke tak?"
boy tu jwb, "nope, aku kesian kat ang, ang byk tolong aku..."

see..for a long period, girl tu punyalah percaya boy tu sayang kt dia, last2..tulah jawapan y diterima,...lg menyedihkan,..boy tu nak bercinta dengan besfriend girl tu senyap2 n last diketahui gak...
so, boy or girl y patut dikatakan ego?


ada banyak lagi situasi macam ni..n sbnrnya, panjang lagi kesah2 kat atas ni..tp, aku pun byk keje lain nak buat...so, try to understand..n solve those questions...

any kemusykilan, just leave ur comment..ok...

last but not my last blog..."JANGAN JADI EGO..."

Tuesday, September 1, 2009

>>>>kerisauan melanda<<<<

hu...kadang2 pening gak bila kita kena layan kerenah si jejaka2 di dunia ni...jejaka yang melampau pemikirannya mmg menyusahkan aku dan orang2 sekeliling aku..

listen k..
klu dah ko tak dapat hati aku, kenapa ko nak rosakkan hidup orang yang dapat hati aku?
mmg aku dah lama paham kenapa ko pergi jumpa dia n ckp yang ko taw semuanya tentang budak kos kita..hey..act, ko nak ckp kat dia yang ko tau sape aku sblm ni kan?
pliz lah..aku dah citer semuanya pada dia..antara kami tiada rahsia...
dan klu ko nak tau, dia sntiasa menyebelahi ko n tak pernah pun marah kat ko...

1 more thing..u r crazy u now..
...aku tahu, ego lelaki mmg tinggi, tp jangan ko nak tunjuk ego ko kat aku sbb aku akan tunjuk ego aku yang jauh lebih dahsyat k...

nak je aku mention nama ko kat sini tau tak...m.n.h.s....geram doe..

aku nak warning kat sini,..

KLU KO BERANI APA2 KAN DIA N KAWAN2 AKU, AKU AKAN PASTIKAN MEMBER2 BESAR AKU SERANG KO SAMPAI KO TAK DAPAT NAK LIHAT DUNIA NI LAGI!!!PAHAM TAK M.N.H.SHAH....

Monday, August 31, 2009

>>>apa itu bahagia sebenarnya?<<

aku pelik betul lah dengan orang yang tak boleh nak tengok orang lain bahagia..
sakit sangatlah hati diorng ni kan..tgk kita bahagia, then nak rosakkan kebahagiaan tu..
dorng bahagia tak de pun aku nak kacau..huih..teruk betul lah manusia zaman sekarang ni..

pernah tak kawan2 rasa kebahagian tidak sampai 24 jam then di ragut semula dengan
kehadiran insan yang tak berhati perut..
dia datang, ungkit kisah silam, buat luka lama berdarah...

dia wujud dalam hidup aku pun tanpa diundang..n now, dia datang semula juga tanpa diundang
dengan membawa berita bahagia dia dengan insan tu..plis la wei..apa sebenar tujuan dia datang dalam hidup aku kalau sekadar niat untuk mengecewakan bukan membahagiakan...

don't come again in my life..eventhough u said "sory" for thousands, i can't forgive u n i will remember every single word n promise from u in the past...so, pliz again ask ur self wat u want from gurl...

Sunday, August 30, 2009

YEYE...DAH UPGRADE BLOG AKU...

...rasanya, dh lama aku create blog ni..tp since that time..
my blog just a blog...nothing attractive...
hehe..now..
i spent a whole day to upgrade my blog..
....ceh..boleh lg nak mencantikkan blog..

oi cek akak oi,,remember..this tuesday u will be sitting for soil's test..
aha..jgn lupa or mmg dibuat2 lupa..hehe...

alahai...2 in 1 lah kan..study smbil upgrade blog..hehe...

pepepun..wish me luck for my test soon...tata

<<>>



Biar kepada siapa HATI itu telah diberikan
pastikan pemberian itu ikhlas
sebab pulangannya serupa


"HATI KU PADA SIAPA?"....haha...beruntung taw sape y dapat hati
ni..sbb fresh..:P

Saturday, August 29, 2009

>>>MEMBINA RASA CINTA<<<>>>KATA2 PEDOMAN<<

NILAI GADIS TENTULAH TERLETAK PADA HARGA DIRI
YANG HANYA SANGGUP DIBAYAR SEORANG
LELAKI DENGAN HARGA
>>>KEJUJURAN<<<

aku nak tolong kawan aku....

"nape ko tak baik ngn dia?", aku tny..
"dia tak tegur aku..aku skali benci..selama2nya benci",jwb kwn aku ni...(boy)

aku tny kawan dia..."kenapa lak ko tak tegur dia?"(gurl)
"aku nak tegur..tp dia cm tak suka aku dah..marah kt aku..aku tunggu je dia snyum kt aku then aku tegur dia.."

wah!!!!! :(
komplikated tol lah masalah diorng ni...
mende ni dh berlaku setahun y lepas..kan tak baik gaduh lebih dr tiga hari..
tp ni dah melampau lama...

tau tak, aku amek risiko besar bila aku try explain kt gurl tu y ari ni burfday boy tu..
dia terus amek handset n msg boy tu..

skang, sape y ego? gurl or boy?

try to imagine, klu diorng tak dpt berbaik. terjejaske prsahabatn aku ngn salah sorng dr mereka...

dua2 kwn aku..aku nak dorng berbaik..walaupun akan meninggalkn kesan dlam diri aku..

kwn2..jgn gaduh lg ye..
klu korng ditakdirkan bersama, biar aku mngundur diri...:)
(ceh, ayat buku...)

Tuesday, August 25, 2009

###### ***RAMADHAN DATANG LAGI***#####

3 Ramadhan merupakan permulaan bagi ku...
dapat dirasakan sesuatu getaran di hati apabila dialunkan ayat suci al-Quran pagi tadi..
ianya tidak seperti selalu...
meremang bulu roma bila aku memulakan bacaan...
suara ku di rendahkan nadanya, namun semakin lama semakin kuat memenuhi kesunyian subuh yang hening...
seperti tidak mahu dihentikan bacaan ayat-ayat suci itu walaupun waktu tidak mengizinkan kerana aku perlu memenuhi keperluan duniawi (kelas)...
jelas, ukhrawi sekiranya dihayati, mampu mengatasi duniawi...

Ramadhan kali ini datang dengan seribu makna, dan aku berharap untuk ia memberi berjuta kesan dalam diri ku...
perubahan ku nantikan dalam diri...

Air mata mengiringi juadah berbuka puasa...
Doa mengiringi niat puasa...
Impian mengiringi air kosong di waktu sahur...

Bila Ramadhan datang, waktu senja menjadi bermakna tidak seperti selalu..
Bila Ramadhan datang, waktu subuh sentiasa diperhati...tidak seperti selalu diabaikan...
Bila Ramadhan datang, barulah dijalankan suruhan...tidak seperti dulu dilupakan...

Ramadhan mampu memberi kesan yang mendalam...insyaAllah..

Sunday, August 16, 2009

SEraBUT KepALA

setelah sekian lama, br ari ni aku brpeluang bukak blog ni...walaupun tak seberapa lah blog ni.tp aku puas hati sebab aku dpt luahkan perkara y trbuku dlam pale aku ni..
tak semua orang bleh trima cara aku..aku pun camtu, so tak leh nak salahkan sape2..semua sama je..
aku mmg teruk kan..hmm...
act, aku rasa cam tak terurus je akhir2 ni..tak tau lah kenape..
nak kata ada msalah duit..jauh skali,,
kesihatan? mmg lah smlm aku kena asma teruk..tp punca dia aku pun tak tau..
nak dijadikan cerita, smlm aku nye kepala sakit sgt sbb tension ngn ustazah ctu yang mmg tak berperikemanusiaan tu..then, aku tahan sakit smpai kuar air mata..
last2..kena asma teruk, seb baik smpat sms kwn mintak tolng..
time tu, aku rasa cam dah sampai ajal..manataknya, bernafas tak boleh, kepala sakit sgt, badan kejang, muntah..n lemah menggigil..panic semua orng y dtg bilik aku time tu..
waktu genting cmtu, semua menda aku tak ingat dah..kawan tanya mana ic, matric kad, pam..smua aku tak tau...
kepala aku blank..
satu jam kemudian, aku reda...aku pn ok..
tp smpai malam td, bdn aku lemah sgt..ptg td ada test math..
kiranya, aku tak smpat stadi byk...sbb tak sehat sgt..

tension sgt lah dgn ustazah tu..may be sbb tu lah aku kena asma..kiranya hypertension...

ok..kembali kepada tajuk serabut aku ni..
tau lah kan, semua ada angin dia sendiri..tp tak yah lah nak buat muka kat aku..
apa ingat aku ni kuat sabar sangat ke? hey, aku klu nak je sound ko dpn2..bajet bagus sgt lah eh?
wei, klu stakat cakap je besar, tapi tak de baiknya, boleh bla la wei..meluat aku tau..meluat...

mmg lah aku ni tak perfect, tp ko tu melampau..melampau!!!!!!!!!!!!!!!!

dah lah kepala aku serabut..tambah dengan muka ko yang penuh dgn riak, takbur, plastik tu..tambah serabut kepala aku..

o....bengang tol..

ni lagi satu orang...
tak de sensitiviti lngsung ngn aku..
klu kias2 tak pnh nak paham..
susah sgt ke nak jd cm orng len..dia ni..mmg pemalu nak mampus..
pening pale aku layan kerenah dia..

hei..hei..manusia.manusia....kenapa lah aku kena hadapi korang ni...


Saturday, July 25, 2009

bila kita duk bersama...

" dup dap..dup..dap.." jantung brdegup punya lah laju...
"hm..aa...mm.." apa eh aku nak ckp td...?...( lupa slalu apa yang nak dickpkan)
" bole..bole..." dan dan gagap...
hehe...
tu adalah simptom bila aku brada di dpn orng yang...ehem2..hahaa
oit..bukan aku je tau..mst orng len pun ada cmni kan? hahaa...tipu dosa tau...

Sunday, July 19, 2009

"Your most precious, valued possessions and your greatest powers are invisible and intangible. No one can take them. You, and you alone, can give them. You will receive abundance for your giving. The more you give-the more you will have!"

SELAMAT PAGI CINTA


GOOD MORNING... when I open my eyes, i can see how wonderful this world. God love me, so He give me one more chance to open my eyes in the morning then, I can meet with anything that I love... I can tell them that I love them...



What do I love?
#Allah#
#my parents#
#my family#
#my friends#
#my life#
#my love that Allah give for me soon#

Saturday, July 18, 2009

SYURGA CINTA


HATI SAYA HANYA UNTUK INSAN
YANG BENAR-BENAR MENYINTAI SAYA..
DAN..
BUKANLAH UNTUK DIPERSENDAKAN...

WANITA SOLEHAH


"JADILAH SEORANG WANITA DI DALAM BEKAS KACA
DI MANA HANYA ORANG YANG MAMPU SAHAJA
DAPAT MENYENTUHNYA"

EMAK..IBU..MAMA

Hari ini semua adik beradik pulang beraya di Kuala Lumpur setelah beraya di kampung mertua. Ibu yang di KL agak kesunyian, tetapi setelah mendengar abang dan kakak-kakak hendak datang beraya ,ibu gagahi juga bangun pagi menggoreng nasi buat santapan pagi mereka yang akan datang nanti.

Aku yang bongsu tinggal dirumah sambil menolong apa yang patut memerhati kegagahan ibu yang sememangnya aku tahu sakit dan bengkak kakinya semakin menjadi-jadi semenjak bulan puasa tempohari. Aku minta untuk membantu,

“Tak payah” katanya
“Biar mak yang buat nanti lain rasanya”.

Aku biarkan sahaja walau dalam hati terasa pedih dan sayu melihat kegagahan mak nak juga sediakan nasi goreng untuk anak-anaknya yang baru nak merayakan hari raya bersamanya.

Aku tahu disudut hati mak ada rasa sedih dan sayu kerana anak lelakinya tak beraya bersama di pagi raya..tetapi langsung tidak ditunjuk malah ingin pula menjamu anaknya. Terhinjut-hinjut mak kesana ke mari mengambil bahan-bahan nasi goreng. bukan main khusyuk dan bersungguh cuba menyediakan juadah yang semampunya.

Bila semuanya dah sampai aku mula hidangkan nasi yang digoreng mak untuk abang- dan kakak yang tiba dengan anak-anak mereka. Semuanya pakat menjamu selera. Memang berselera semua sukakan nasi goreng mak. Mak tahu anak-anaknya sukakan nasi goreng air tangannya.

Dalam tak sedar nasi dah hampir habis. Terdetik dihatiku…

“Ahhh mak belum makan apa-apa semenjak pagi kerana sibuk sediakan nasi tu”
Seraya tu abang ku bertanya, “Siapa tak makan lagi nasi ni”.
Aku menjawab “Mak belum makan apa lagi tu.”

Mak dengan bersungguh menjawab, “Ehh mak tak mau…tak lalulah nasi goreng, nak makan roti ja sat lagi…”

Dua tiga kali kami pelawa begitu juga jawabnya. Kata ku dalam hati.

“Oohh mungkin juga mak nak makan roti sebab nak kawal penyakit diebetisnya…”

Bila semua dah pulang, aku lihat mak terhinjut-hinjut ke dapur. Lantas aku tanya,

“Mak nak apa… Nak ambilkan…”
“Takpa nak rasa ni sikit.”

Sayu sedih dan terguris sungguh hati aku bila kulihat mak rupanya sedang mengikis kerak-kerak nasi goreng yang masih berbaki dalam kuali untuk dimakan.

Itulah kasih seorang ibu pada anak-anaknya. Zaman sekarang pun masih ada ibu yang sanggup berlapar dan mendahulukan anak-anaknya asal mereka semua kenyang. Aku benar-benar kalah dengan apa yang aku saksikan.

YA RABB Engkau peliharalah Ibu. Ampunilah dosanya. Berilah kekuatan pada anak-anaknya untuk membalas jasa ibu yang tak terhingga.

AMINN

Friday, July 17, 2009

PESAN AYAH

Semalam aku jumpa ayah kau
Dia ingat lagi kat kau tapi kau ingat ke kat dia???
Dia nampak macam risau je…

Aku tanya kenapa nampak macam risau je??
Dia jawab “Pak Cik teringin nak jumpa anak pak cik”..
Dia cakap kalau dia tak sempat nak jumpa dengan kau
Dia ada tingalkan pesan..

AYAH KAU PESAN..
Jangan kau lupa pada Tuhan
Takut nanti Tuhan pula lupa pada kau.

AYAH KAU PESAN..
Bila berkawan jangan berperang
Takut nanti kalau sakit, takde kawan yang hendak datang.

AYAH KAU PESAN..
Kalau kau sesat, janganlah malu hendak bertanya orang
Supaya kau boleh nampak jalan pulang.

AYAH KAU PESAN..
Bila dah senang nanti, jangan kau lupa pada ibu bapa
Takut nanti kau jadi macam TANGGANG anak DERHAKA!!

AYAH KAU PESAN..
Jangan lupa segala pesan
Sebab tak ada apa yang dia hendak bekal
Kerana dia sudah pergiI ke BATU NESAN!!!

“Sayangi dan hormatilah bapa,ayah,abah,abi,babah,daddy,dad dan segala apa yang anda panggil seorang insan yang bergelar bapa dan suami sementara mereka masih hidup.Kerana merekalah insan yang telah membesarkan kita,memberi kita makan,memberi kita minum dan melayan karenah kita ketika kita masih kecil.

antara JIWA dan PERASAAN

Belum pernah lagi ada insan yang bertanyakan apa itu jiwa dan apa itu perasaan...
dan tanpa diduga, semasa annual grand meeting of Dean's Club yang lalu semua ahli kelab telah
diberi persoalan "apa itu jiwa dan apa itu perasaan"

berdasarkan kepada jawapan-jawapan ahli Dean's Club, aku dapat membuat rumusan di sini mengenai persoalan unik tu...

JIWA...JIWA...JIWA
jiwa lebih dikenali sebagai naluri yang terdapat dalam diri kita..kiranya ianya adalah sesuatu yang duduk jauh di satu sudut di hati kita... ianya adalah tersirat dan tiada siapa mampu menguraikan apa yang ada dalam jiwa melainkan empunya diri...

PERASAAN...PERASAAN...PERASAAN
tersurat..itulah ciri-ciri perasaan...orang lain mampu menilai apa perasaan seseorang itu dengan melihat wajahnya, perlakuannya dan mendengar kata-katanya...
namun, pernah juga perasaan itu disalah tafsir... perasaan mampu menipu diri kita sendiri..kita mampu mengawal perasaan..namun kita tidak mampu mengawal jiwa...
perasaan juga digelar sesuatu paparan luaran diri setiap insan...

di tanya lagi kepada kami...
"CINTA itu jiwa atau perasaan?"
lelaki : perasaan
perempuan : jiwa

Saturday, June 27, 2009

sandiwara manusia..

SITUASI DI KAMPUNG

cucu : nek, durian ni banyak.. maklong tak nak balik kampung ke amik durian ni?
nenek: maklong kau sibuk..paklong keje...
anak1: tak pelah, mak. biar saya dengan abang hantarkan durian ni kat rumah kaklong. adik..meh ikut ibu hantar durian kat rumah maklong...

SITUASI DI RUMAH MAKLONG

cucu :maklong...buat apa tu...
maklong: tak de ape..baru bangun tido...(2 ptg)...(sementara itu anaknya juga sedang tidur di dalam rumah)
cucu : owh..paklong keje ke?
maklong : tak lah..dia keluar tadi..g kedai kot..

CUBA KORANG BAYANGKAN APA YANG CUCU TADI FIKIRKAN...

sikap manusia..

aku masih terlalu muda untuk menafsirkan setiap insan disekeliling aku, tapi aku pun ada hati dan perasaan. Siapa yang terlalu bodoh untuk mengenali muslihat insan yang ada pertalian darah dengannya?
Naluri dan perasaan mampu membaca apa niat di hati kau wahai insan...
Janganlah kau beranggapan alasan bodoh mu itu tidak diketahui..
sekiranya, muslihat kau diketahui dengan sendiri, akibatnya lebih buruk daripada kau mengakuinya...
Sekali kau menghilangkan kepercayaan orang lain terhadap kau,
selama-lamanya tiada lagi ruang kepercayaan buat kau di hati mereka yang terluka...
Jangan kau sangka, hati orang di sisi orang yang kau lukai itu tidak turut terluka...

ada insan yang busuk betul hatinya..

pulang ke rumah pun sekali sekala, itupun selepas dipujuk ibunya...
kalau pulang pun, mesti ada sebab...
lagi busuk hatinya, setiap hari dia akan telefon ibunya tidak lebih dari 3 minit..
apa dia ingat dia dapat mengaburkan mata dan hati ibunya dengan buat panggilan tu?
disebabkan, dia anak yang terakhir dan paling disayangi ibunya..
ibunya tetap menunjukkan riak yang gembira di hadapan orang lain..
pernah cucunya duduk berbual dengan nenek, tiba-tiba anaknya telefon..
belum sempat cucunya menghabiskan cekodok yang dimakan, perbualan mereka sudah tamat...
ibunya sanggup menyimpan sebanyak mana durian yang boleh untuk anaknya yang tidak pulang-pulang ke kampung..
apa yang lebih menyedihkan, pada tika itu, ayah saudaranya sendiri sedang sakit kuat..
apa yang ada dalam fikirannya bila dia tidak mahu pulang ke kampung...
banyak lagi perkara y si busuk hati ini lakukan yang boleh menyakitkan mata sesiapa yang memandang..n hati siapa yang merasakannya..

.................................................................................................

Wednesday, June 24, 2009

life...


assalamualaikum..
mungkin penulisan aku tak sebaik penulis novel yang terkemuka..haha..tapi..
hari ni, aku teringin menulis satu artikel most about our life..
you know what..ada banyak prinsip hidup aku dengar dari insan yang berada di sekeliling aku..
antaranya...
what u give..u get back "mama"
hidup kita macam roda "kak lala"
tak semestinya orang yang baik tu terbaik"abg arai"
n..banyak lagi yang aku tak brape ingat..
hmm....dalam hidup ni kan..ada masa kita kat bawah..n ada masa kita kat atas..
dalam hidup pun ada masa kita sedih n masa kita gembira..
mustahil lah kita sentiasa gembira dalam hidup..sbb kesusahan..keperitan..penderitaan..kekecewaan..yang mengajar erti kehidupan pada kita..

aku suka berbual dengan orang..macam2 yang boleh aku amek dari kata2 dorng...
pernah sekali tu, dalam train..aku dengar seorang sami kuil ni cakap,
" kak...sabarlah kak, kalau anak akak sakit, akak kena sabar. Tuhan saya tak suka orang marah2.
Tuhan saya suruh bersabar"
see..? orang agama selain Islam pun tau kita kena banyak bersabar...

kawan2 aku, ada yang kecewa atas dasar cinta..kenapa semua ni boleh terjadi?
hah, tu lah gunanya prinsip "tak semestinya orang yang baik itu yang terbaik.."

ada sekali tu aku ym ngan seorang pelajar luar negara yang study kat Malaysia. dia berasal dari Afrika. he is muslim. ayah dia Islam, mak dia Kristian. now, parents dia tinggal kat UK.
he is alone at Malaysia.
dia study kat UIA. (master in English Linguistic)
nama dia Jerry..dia suruh orang panggil dia Jerry.
hmm...aku pun tanya dia nama Islam, dia pun jawab Lukman.
Aku tetap panggil dia dengan nama Lukman walaupun dia tidak biasa dengan nama tu.
aku tanya dia pasal Islam, dia kata, dia taw pasal 5 kali sembahyang, tapi dia cuma sembahyang kadang-kadang je...
aku tanya dia, apa dia pegang pada Islam? dia jawab, dunia skang ni tak tentu..
n macam-macam lg dia ckp tp dalam bahasa inggeris..aku pn tak paham..
tp apa yang aku taw, dia tak selesa dengan dunia skang untuk beribadat kepada Allah..
Subhanallah..
dia ckp lagi, dia jujur cerita kat aku pasal hidup dia y dah tak tentu arah tu..
kt uia, dia ckp, ramai orang Islam..n dia susah nak suaikan diri...sbb dia tak beramal dengan cara hidup Islam..
aku just jwb, berubahlah slagi ada kesempatan..dia pun ckp, "thanks..i will"

see..macam2 ragam manusia skang ni..
ada yang nak berubah, tapi tiada pembimbing..
ada lak, banyak pembimbing, tp tak nak berubah...

aku tulis ni, sbb nak ingatkan diri aku sendiri n sesiapa sahaja..



Tuesday, June 2, 2009

great moment..my bezday last month..








huhu...bezday party...19th..
ramai y attend kt chill mlm tu...
sume classmt aku..
y dtg, wani, ya, a.k, jiha, razin, khairul shah, shah erzad...
malam tu aku hepi sgt..
aku akan ingat sampai bila2..
trima kasih kawan...

...kawan2....see u all next sem...






how wonderful moment with u all...
i miss u all..
macam2 yang kita hadapi bersama..ada manis..ada pahit..
namun, dgn prsahabtan yang insyallah akan kekal selamanya, kita telah brjaya sampai ke tahap ini ye kawan2...thanks a lot...

meaningfull pillow..


huhu...that pillow...
huhu..full with memory..

Sunday, May 24, 2009

kerja ku seharian...

kokokok...ayam brkokok..then, aku satu tempikan y kuat menusuk ke lubang telinga aku..
nak tau ape? cmne bunyi nye?

"APIT...APIT...APIT! bangunlah..sekolah! kalau ko tak nak bngun, aku suh dak Husein kejut kau nak? cepat!"

ha..tau tak suara sape? tu suara mak aku nak kejut adik aku y tidur kt katil bawah aku...
bayangkan eh, mak aku berdiri mst paras katil atas kan (katil aku) (double deker), so, bila dia jerit, sape yang lg kuat dgr suara dia? aku kan..ha...aku rasa aku yang lebih terkejut dr adik aku tu..hehe..

bila adik aku siap p sekolah, aku pun menyambung semula mimpi...
bila pinggang aku dh sakit tidur, aku pun bgn...

antara duty aku bila bgn je kan...
1. basuh muka n gosok gigi dengan ubat gigi sensodyne...( doktor gigi y syorkan haha...)
2. sapu rumah dari semua pelosok dunia..ahah..tau lah kan, rumah kg mst byk selok belok..so, aku pun wt r drift smbil menyapu...hehe..
3. basuh bj...ala..mesin yng basuhkan...no hal lah...
4. kemas umah...
5. kemas halaman..yng dpenuhi daun kering dn rumput...
6. hidai bj yng dah siap td...hasil usaha keras si mesin bsuh..haha..
7. masak? no..hahaa...
klu perlu, aku tolong kacau2 je lah..n potong sayur ke..

siap je keje2 yang kdg2 aku wt n kdg2 malas nk wt tu...
aku pun membersihkan diri..

slps selesa dgn diri sndri...
aku pun mkn n mulakan aktvt bebas...
haha.bebas ke..dlm umah je..

k lah..t aku citer g..tata

Monday, March 9, 2009

KEM BINA NEGARA SEM 2

6 mac...jam 8 malam...dalam petir n kilat, aku n farah menggagahkan diri pergi ke markas kesatria...
malam tu stat kem bina..
wakil SMD just 3 orng je..n aku je dr platun A...
Farah n budak laki, Izwan tu dr platun B...
mula2 tu, kami rasa sgt trsisih..sbb yang len sume budak komander part 2 n bomba..
dorng ramai..tp total sume just 33 je..
oleh krn skit sgt, n cuaca tk mngizinkan, kami tidor kt surau bg siswi n siswa tido kt markas...
total sume aktvt mmg bes..kira lg advance dr kebina satu sem lepas...

hah, ada perkara y mmg tak disangka2...
masa tu time xplorce ptg, aku satu grup ngn Izwan..
time jalan, aku dgr y dia orng melaka..
aku tnye lah, melaka kt ne..dia ckp umbai..
pastu aku ckp r aku familiar ngn muka dia..cm sedara aku pun ada gak..
pastu aku tanya lg, umbai kt ne..then..dia ckp Pulai...
Pulai tu, kg asal aku ..aku duk situ since umur 2 taun smpai drjah lima..

aku dah mula syak sesuatu..
then aku tnya, dia sekolah mana dulu...
"sek pulai"..ape? aku tnye lak kelas ape masa drjah satu.."satu Melor"

haha..aku dh agak..kami classmate time drjah satu rupanya...

kecik kan dunia ni..tak pasl2 jumpa membe masa umur 7 taun setelah 12 tahun brlalu...

kebina ni mmg bes r..slain dpt tmbah markah koko..aku pun dpt pnuhkan weekend...
tkdelah aku rasa nk balek je..

tp kan, since ahad ri tu, aku nye bdn sakit2..
sume otot cm nak jd besi je..keras smcm kaki aku ni..
bahu n lengan toksah citer r..kena wt pumping 20 kali..cmne lah tak sakit..
perut aku pun tegang..
huhu..

sunburn? hmm..truk gile..
mcm aku ni pakai topeng je.hehe...

pepepun kan, aku enjoy...(20 markah dlm tgn..)hehe...tu tujuan utama tau..

Monday, March 2, 2009

site visit for geology...



.....ENjoY...enJoY...aku gembira sangat ari tu...
dr pg smpai ptg, aku n bebudk cvl y len spent time together...
site visit..tp aku tak taulah nama tmpat..klu nak tau, bukak r blog dak wani..hehe..dia dah state kt situ...

aku n gurls sume naik satu bus..bayngkan le...bising giler..tak de malu2 lg..sesama kaum lah katakn..

aku n 5 member grup g, dok sakan amek gambau..pergh..sronok giler..giler pn tak sronok cmni..

ni adalah antara bukti2 kami p site vsit.
..

Saturday, February 21, 2009

...ape? seminar esok?!!!!

patutnya aku dah tidur ni..
penat woh..
tp gaghkan diri nak wt blog sbb tak de tmpat nak luahkan kegeraman ni..

cuba lah bygkn eh, ni dah masuk minggu ke empat aku tak pat relax during weekend..
ada je axtvt aku kena wt time weeknd...huahua...pnat giler..giler pun tak penat cm aku ni..

dgn kepenatan yang melanda ni, aku ditmbh dgn mslah2 lain..
dah r weekend mmg aku tak sntuh bukuk...
nak bukak je, mood aku ilang ntah ke mana..
cari gak bawah meje..bwh katil..tp tak jumpa gak mood aku y ilng tu..hehe..

sok lak, ada seminr y ntah ape2..
so, aku nak rehat kan badan..
n tek time tuk refrsh pale ntuk kelas senin ni..hehe..

Thursday, February 12, 2009

bila rasaku ini rasa mu

aku memang terlanjur mencintaimu,
dan tak pernah sesali itu,
seluruh jiwa telah ku serahkan,,
mengenang janji setia ku,
ku mohon jangan jadikan semua ini,
alasan kau menyakitikku,
meskipu cintamu tak hanya untuk ku,
tapi cubalah sejenak mengerti...

bila rasa ku ini rasa mu,
sanggupkah engkau menahan sakitnya
dikhianati cinta yang kau jaga,
cuba bayangkan kembali
betapa hancurnya hati ini, kasih...
semua telah terjadi...

aku memang terlanjur mencintai mu...

Wednesday, February 11, 2009

pening...

skangni kt bilik aku ada 6 orng...(member2 aku)
kami sdg bertungkus lumus membuat LK ...
act, aku dah siap, just betulkan apa y salah..
n aku pun wt r geology ngn ya...
pergh..pening tul...
kena lak kerenah kwn2 aku kt dlam bilik ni..
kitorng sume berlambak kt lantai sampai tak de jalan nak lalu..haha...

thanks.....lagu dari nadh untuk aku..


embun di pagi buta..
menebarkan bau basah...
detik demi detik ku hitung...
inikah saat ku pergi...

ohh..Tuhan ku cinta dia...
berikan lah aku hidup...
tak kan ku sakiti dia...
hukum aku bila terjadi...

aku tak mudah untuk mencintai..
aku tak mudah mengaku ku cinta...
aku tak mudah mengatakan...
aku jatuh cinta...

senandungku hanya untuk cinta...
tirakatku hanya untuk engkau...
tiada dusta...
sumpah ku cinta....
sampai ku menutup mata.....

...sampai ku menutup mata...

aku gembira sangat..
sbb...kawan aku ada tujukan lagu "sampaiku menutup mata" kat aku..
(act, aku y mintak lirik tu..)

tau tak nape lagu tu bermakna bagi aku?
hmm..korang yang tau tu mmg beruntung..haha..
tp yang tak tau, cuba lah hayati setiap kata2 dalam liriknya..
n sume ada makna n kaitan dgn hidup aku...


smpai skang aku brasa sgt2 brsyukur sbb ada kwn2 yang besh..(nadh, wani, ya, jiha, akma, megat, yap, teha...n ramai ag..) lagu tu jugak aku tujukan pada kwn2 aku ni...
love u all, friends...

Tuesday, February 10, 2009

...tak seindah dulu..


raya lepas..cuma pat orng je..
along tak de..
so, aku harap sgt2..raya depan along dapt bersma kami..

aku nak rasa keindahan hari raya bersama2 kuarga aku y kecik ni..hm...

along..iqa rindu along...

along...
aku ni anak nombor dua..tp kan klu aku kuar ...(jap..nak pasang charger bateri laptop...haha)
aha..baru cerah...
ok..sambungan..
bila aku kuar ngn family aku, orng slalu nyangka y aku ni anak first n cuma ada sorng adik laki..
dorng salah..salah..
aku ada akak...




ni akak aku...cun kan?
ain ..tu nama dia..
klu nak tau, skang ni dia tak de kt m'sia..(study kt belanda)
aku rindu sgt kt dia..
last aku jumpa dia time be4 puasa lepas...n insyallah julai 2009 br dia balek m'sia..


skang aku rindu sgt kt dia..
"along, cepat lah balek, iqa rindu sangat...iqa sayang sgt kt along" "i love u"

hehe..buah hati ku sayang...

hhmm...oleh kerana diary aku dh penuh..so, aku trpaksa truskan penulisan di sini haha...
aku tak tau nak citer kt sape...rumate? hmm ..haram..kami tak close pun..
classmate? kolej jauh..bilik jauh..ktorng meet only during class je..

so, blog ni lah tmpat aku nak luahkan segala apa yang boleh diluahkan...




ni gambar sweetheart aku...
comey kan? hmm..mmg comey..kepala dia pun dah dua kali ganda kepala aku...tinggal dia pendek je..hehe..

nama dia mok..(singkatan kepada 'gemuk') sbb dia mmg gemuk..(mcm tuannya)

aku beli dia kt padang besau..murah je..sbb tu aku beli..
lg satu, aku beli sbb aku dapat rasakan yang dia mmrlukan tuan..haha..ngarut je aku ni..

kt atas katil aku ni ada ramai lg kawan2 dak mok..especially yang berunsurkan doraemon...

hmm..nnt aku collect doraemon aku n tangkap gambr..(dorng tu pemalu skit..)

dr kecik, aku suka sgt ngn anak patung..especially bear (specific ag doraemon lah)
aku slalu ckp ngn dorng..diorng memahami..tak pnh sakitkan hati aku..
n slalu trsenyum bila pandang aku..

bila aku ckp kt dorng, aku rasa tenang..even orng pandang aku ni gila, aku tak kesah..sbb tu je cara aku nak luahkan mende yang aku tak mampu luahkan pada manusia betul...

mok, iqa sayang mok..hehe...

Monday, February 9, 2009

hari yang penat...

dari pagi, smpai petng..duk kelas je..
then, malam ada meeting...
aku ingat tak nak active sngt bile dah masuk u ni..
sbb dah bosan r byk keje time sekolah dulu...
tup2, ada gak tugas aku kt sini..
walaupun tak seberapa lah ...
hehe...

klu nak kata penat, mmg penat ..
tp demi menimba pengalaman..

bila aku wt discussion ngn senior n student degree..
aku dpt byk info baru,..sbb kan..
idea dorng mmg bernas..kira matang r dari aku..

so, aku nak ajak kwn2 aku untk timba sebyk mana pengalaman kt u ni..
sbb ni je masa untuk kita kenal erti hidup n mendalaminya..
ceh..cm prof lak..ahaha...
k lah..aku penat..tata

Sunday, February 8, 2009

LELAKI IDAMAN KU...


Lelaki idaman saya adalah…
Seorang lelaki yang beriman…
Yang hatinya disaluti rasa takqwa kepada Allah…
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Islam…
Yang sentiasa haus dengan ilmu…
Yang sentiasa dahaga akan pahala…
Yang solatnya adalah maruah dirinya…
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar…
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu…
Yang sentiasa bersama kumpulan orang-orang yang berjuang di jalan Allah…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menjaga tuturkatanya…
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya…
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya…
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang…
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jembalang…

Lelaki idaman saya adalah…
Lelaki yang menghormati ibunya…
Yang sentiasa berbakti kepada kedua orang tua dan keluarga…
Yang akan mendidik isteri dan anak-anak mendalami Islam…
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan…
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat…

Lelaki idaman saya…
Sentiasa bersedia untuk menjadi imam…
Yang hidup dibawah naungan Al-Quran dan mencontohi sifat Rasulullah…
Yang boleh diajak berbincang dan berbicara…
Yang menjaga matanya dari berbelanja…
Yang sujud penuh kesyukuran dengan rahmat Allah keatasnya…

Lelaki idaman saya…
Tidak pernah membazirkan masa…
Matanya kepenatan kerana penat membaca…
Suaranya lesu kerana penat mengaji dan berzikir…
Tidurnya lena dengan cahaya keimanan…
Bangunnya subuh penuh kecergasan…
Kerana sehari lagi usianya bertambah penuh kematangan…

Lelaki idaman saya…

Sentiasa mengingati mati…
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat…
Yang mana buah kehidupan itu perlu dibaja dan dijaga…
Agar berputik tunas yang bakal menjadi baka yang baik…
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian…

Lelaki idaman saya adalah…

Lelaki yang tidak terpesona dengan buaian dunia…
Kerana dia mengimpikan syurga…
Di situlah rumah idamannya…
Dan dia ingin membawa saya bersama…
Dialah lelaki idaman saya…

erti di sebalik KUNTUM ROS


1 Rose
Exceptional love all concentrated on you.

2 Roses
Two of us deeply in love.



3 Roses
I love you.

6 Roses
I want to be yours.

9 Roses
Love each other eternally.

11 Roses
You are the one I love most in my life.

12 Roses
Satisfactory union and mutual affinity.

13 Roses
Secret admirer.

24 Roses
Remember fondly every moment
(24 hours cannot forget you).

33 Roses
Saying “I love you” with PROFOUND LOVE.

36 Roses
Feeling romantic attachment because you come to me.

44 Roses
Constant unchangeable pledge.

50 Roses
This is “Regretless Love”.

56 Roses
My love.

66 Roses
Successful love affair.

99 Roses
Love with understanding makes love eternal.

100 Roses
Harmonious union in a century, remain a devoted couple ’till ripe-old age.

101 Roses
No other love but you.

108 Roses
Please marry me!

111 Roses
Eternal love.

123 Roses
Free love.

144 Roses
Loving you day and night eternally.

365 Roses
Thinking of you everyday, love you everyday.

999 Roses
Everlasting and eternal love.

1001 Roses
Faithful love, ’till forever

kesan kursus MASEC...

Friday night ari tu, around 12 am, ada classmate aku kol(acab),
kononnya aku wajib attend satu meeting kt hep as ajk CIVES,
then, aku kena bwk lg tiga orng kawan...
firstly, aku tak ready pepe pun..
secondly, dia tak bg explaination y lengkap kt aku..
third, mana aku nak cari 3 kwn nak bwk pagi soknya kol 8 dah tgh2 mlm cmni?
ape dia ingat orng nak ke pergi last2 minit cmtu n then tak tau ape2..
aku kol r 3 member aku ni, tup2 diorang tak nak p..hmm..takpe lah..
aku tanya lg tika usin, tp dia ada kesat lak..
aku tanya teha, malas, tu jawab dia..
tau tak, malam tu aku tebalkan muka merayu kt dak laki kelas aku...
aku tepon megat, mulanya dia cm tak comform..
last2, alhamdulillah, dia stuju n akan datang dgn syukri mabrur and atuk (kimi)


esok pagi :
kami pun kumpul kt dpn hep..
lepas je tulis kedtgn, aku dpt tentatif program..
(program sabtu n ahad sampai ptg)
pergh...aku dah r byk asngmnt n test..adus..adus...
megat n atuk lg r muka sedey je..syukri dah demam, tak dtg r pg tu..
kami involve sampai ptg, then malam tu ada meeting ag, tp kami tak dtg n wat lah alasan ada kelas...hehe...(megat je y btul2 p kelas math, kami menumpang alasan je)

pagi ahad :
aku malas tul..
then kol megat dalam kol 9,
rupa2 nya aktvt ahad tak de..alhamdulillah..
ehee..

ni skang, aku ngah kepenatan..sakit gila bdn..
tp nak wat pe, tu je cara nak dapat pengalaman..
n satu lagi y bes, aku dpt isi borang MASEC..n insyallah diluluskan..:)

Friday, February 6, 2009

KALAULAH...


Jika besok orang yang awak sayang BISU, pe yang awak nak dia ucapkan?
Jika besok orang yang awak sayang PEKAK, pe yang awak nak dia dengar?
Jika besok orang yang awak sayang BUTA, pe yang awak nak dia lihat?

TAPI..kalaulah..
Esok orang yang awak sayang PERGI untuk selamanya...
ingatlah ..tak de lagi peluang untk awak bersamanya...

Sunday, January 11, 2009

birthday???

Yang tulus ikhlas
Ingin sekali sekala dirinya dibalas
Walau hanya dengan dakapan di angin lalu

Yang selalu memberi
Ingin sekali sekala jadi penerima
Cukup dengan salam dan manis doa

Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta
Dan leburkan saja serpihan calar derita

Selamat ulang tahun sayang
Kini kau bersayap, pergilah terbang
Rentaslah langit cita cita mu
Harap nanti kita ‘kan bertemu

Selamat ulang tahun sayang
Janganlah engkau tak terbang pulang
Ku nanti penuh kerinduan
Selamat tinggal, selamat jalan

Aku hanya inginkan engkau setia
Kerana setia yang mencipta bahagiamu

lagu : selamat ulang tahun sayang..

SUKA atau CINTA ???


1- Di hadapan orang yang kita cinta, hati kita akan
berdegup kencang. Tapi di hadapan orang yang kita
suka, hati kita akan gembira.

2- Di hadapan orang yang kita cinta, musim
sentiasa berbunga-bunga. Di depan orang yang kita
suka, musim itu cuma berangin sahaja.

3- Jikalau kita lihat di dalam mata orang yang
kita cinta, kita akan kaku. Tapi jika kita melihat
ke dalam mata orang yang kita suka, kita akan
tersenyum.

4- Di depan orang yang kita cinta, kita menjadi
malu. Di depan orang yg kita suka, kita akan
tunjukkan imej yang sebenar.

5- Di depan orang yang kita cinta, lidah kelu untuk
berkata-kata. Di depan orang yang kita suka, kita
akan bebas berkata apa saja.

6- Kita tidak akan merenung mata orang yang kita
cinta. Tapi kita akan selalu merenung mata orang
yang kita suka.

7- Bila orang yang kita cinta menangis, kita akn
turut jua menangis. Bila orang yang kita suka
menangis, kita akan cuba untuk membuat dia gembira.

8- Perasaan cinta bermula dari kata. Perasaan suka
bermula dari telinga. Jadi, jikalau kita berhenti
menyukai seseorang yang kita suka umpama kita
membuang telinga kita. Tapi jika cuba menutup mata
cinta berbuah menjadi airmata. Setiap orang yang
hidup akan mengalami ini dalam hidup mereka.

hayatku yang singkat memberi penuh erti kasih

They say it takes a minute
to find a special person,
an hour to appreciate them,
a day to love them,
but then an entire life
to forget them.

“ kita telah ditakdirkan untuk berpisah, sayang. Abang terpaksa meneruskan perjuangan abang. Abang ada tanggungjawab. Kalau ada jodoh, kita pasti akan bertemu kembali. Maafkan abang, sayang. Sayang abang kepada sayang tidak akan berkurang walau sebesar kuman sekalipun. Abang harap, sayang doakan abang dapat menyelesaikan tanggungjawab ini, dan pulang untuk mengambil sayang sebagai teman sehidup semati abang “

Begitulah coretan yang tertulis di atas sekeping kertas biru. Terdapat bencahan dakwat di atas kertas itu. Ternyatalah betapa sedihnya Kamarul untuk menulis nota itu sehinggalah tertitis air mata di atas tulisannya itu. Coretan itu ditinggalkan di dalam sebuah sampul kuning yang turut diselitkan satu foto Kamarul bersama kekasihnya itu, Sofia.

Maka pergilah Kamarul ke lapangan terbang untuk memulakan perjalanannya ke Australia bagi melanjutkan pelajarannya. Semasa di lapangan terbang, Kamarul masih lagi menanti ketibaan kekasihnya. Namun Sofia tidak muncul-muncul sehinggalah tiba masanya untuk Kamarul berlepas ke Australia. Sampul kuning yang penuh erti itu telah Kamarul lemparkan ke tong sampah kerana terlalu kecewa dengan sikap Sofia yang langsung tidak mengendahkan pemergiannya itu. Akhirnya, Kamarul pun meninggalkan Malaysia dengan hati yang hancur dan terluka.

Pada masa yang sama, sedang ombak riang menghempas pantai, duduk menangis seorang gadis manis yang bernama Sofia. Ya, dialah kekasih Kamarul. Sofia tidak dapat menerima kenyataan bahawa Kamarul telah meninggalkannya berseorangan. Oleh kerana terlalu sedih, dia tidak sanggup untuk melihat Kamarul melambaikan tangan kepadanya sebagai tanda selamat tinggal. Ombak pantai yang sedang membasahkan pakaiannya tidak dihiraukan. Dia seperti tidak sedarkan diri, mengelamun dan menangis teresak-esak.
Selendang yang melilit kepala Sofia terbang dan mengganggu penglihatannya. Dia cuba untuk mengalihkan selendang itu, namun tidak berjaya kerana angin yang bertiup sungguh kencang. Semua gangguan yang dialami langsung tidak dihiraukan. Apa yang bermain difikirannya hanyalah kenangan manis ketika dia bersama Kamarul. Sofia tidak tahu bahawa Kamarul masih sayangkan dia. Dia tidak tahu yang Kamarul tetap akan menjadikannya teman hidup satu hari nanti walau apa jua yang terjadi. Masih lagi terngiang di telinga Sofia, kata-kata Kamarul sebulan yang lalu, “Sofia, abang takkan tinggalkan Sofia walau apa jua yang terjadi.” Kata-kata itu benar-benar mengecewakan Sofia apabila hakikatnya Kamarul telah meninggalkannya.

Sebulan lamanya sudah pun berlalu, pabila tibanya waktu senja, pasti kedengaran kicauan burung yang riang untuk pulang ke sarang. Langit yang indah warnanya. Itulah detik yang menjadi tanda cinta Sofia dan Kamarul. Detik itu pasti akan berulang setiap hari tanpa ada tertinggal walau sehari pun. Terbuktilah bahawa cinta mereka tidak akan pernah luput dan sehingga tika itu, Sofia masih lagi tidak mampu untuk melupakan Kamarul dan detik-detik manis mereka bersama. Cinta yang telah mereka bina telah berputik dan mula untuk berbunga selama 4 tahun itu memang indah dan manis.

Setahun berlalu, kini Sofia ingin melanjutkan pelajarannya dalam bidang Ijazah Kejuruteraan di UTM. Pada hari pendaftaran, Sofia terpandang satu wajah yang telah memikat hatinya. Sepanjang pengajiannya, dia sering kali bertemu dengan jejaka itu. Oleh kerana perasaan yang terlalu ingin tahu, Sofia telah cuba mencari identiti sebenar jejaka itu. Walaubagaimanapun, dia masih lagi tidak dapat melihat wajah jejaka itu sepenuhnya. Dia sering cuba untuk melihat wajah sebenar jejaka tersebut, namun usahanya tidak berjaya dan sehinggalah pada satu hari, dia terjumpa kad pelajar kepunyaan seorang siswa. Tanpa disangka-sangka, wajah pelajar itu seiras dengan Kamarul, cinta pertamanya.

Seharian Sofia cuba untuk mencari pemilik kad pelajar itu. Namanya, Zulkarnain. Sedang leka Sofia melihat rama-rama yang menghisap madu di taman Universiti, tiba-tiba, Sofia terdengar perbualan dari kalangan pelajar lelaki, “wei, akunya kad metrik hilang…macam mana ni..habis lah aku nanti…”. Sofia terus menoleh kebelakang, didapatinya Zulkarnain dan rakannya sedang berjalan dibelakangnya. Mata Sofia terpaku apabila terpandang wajah Zulkarnain dan tanpa disedarinya, dialah jejaka yang Sofia tercari-cari identitinya selama ini. Wajah Zulkarnain yang berseri-seri itu benar-benar memikat hati Sofia. Zulkarnain membuka kaca matanya yang telah menghalang dia dari melihat wajah manis Sofia. Gayanya, lagaknya dan wajahnya memang sama seperti,…Kamarul.

Langkah Zulkarnain dan rakannya terhenti kerana melihat Sofia yang terus merenung tajam ke arah Zulkarnain tanpa berkata apa dan terus menghulurkan kad pelajar milik Zulkarnain. “Kamarul, ni awaknya kad..”, itulah kata-kata yang terkeluar dari mulut Sofia dan diiringi dengan hembusan angin yang nyaman. Zulkarnain hairan dan berkata, “Kamarul?”. Maka, tersentaklah Sofia dan dia sedar dari lamunannya kemudian terus beransur pergi meninggalkan Zulkarnain yang kebingunggan. “terima kasih! ”, itu sahaja yang mampu Zulkarnain katakan.

Langkah kaki Sofia diatur laju menuju ke biliknya. Setibanya di bilik, dia melabuhkan punggung di atas katil dan menerkup mukanya ke bantal. Dia menangis kerana teringatkan cintanya, Kamarul…

“Abang, kenapa abang buat saya macam ni? Kenapa abang tinggalkan saya? Kenapa setelah sekian lama abang tinggalkan saya, abang muncul dalam diri orang lain? Kenapa? “, kata hati kecil Sofia. Sofia seperti tidak percaya yang dia telah melihat semula wajah yang dia rindui selama setahun lalu.

Penuh tanda tanya dalam diri Zulkarnain. Dia tidak faham mengapa Sofia bertindak aneh. Dia berkata kepada rakannya, “ wei, kau kenal tak girl tadi tu? Apa masalah girl tu?..pelik betul..tapi, dia cute jugak eh? Hehe..”.Zulkarnain ketawa kecil.

Seminggu selepas kejadian aneh itu, Sofia terserempak dengan Zulkarnain. Pada masa itu, mereka masing-masing berseorangan. Sofia cuba mengelak, namun Zulkarnain cuba menghalang, “saudari! Tunggu sekejap,…?. Langkah Sofia terhenti, dia menoleh ke arah Zulkarnain dan pada masa itu, matanya mula berkaca. Zulkarnain pelik. “kenapa ni?, saya ada buat salah kat awak ke?”, Zulkarnain berkata.

Mutiara jernih terus mengalir dipipi Sofia yang gebu itu. Dia menggelengkan kepalanya, dan berkata, “maafkan saya”. Dia pun meninggalkan Zulkarnain…bersama-sama dengan tanda tanya.

Zulkarnain bertambah hairan dengan sikap aneh Sofia. Dia tidak tahu namanya, namun dia masih berusaha untuk mendekati Sofia dengan berusaha mencari nombor telifon bimbit Sofia. Akhirnya dia berjaya mendapatkan nombor itu daripada seorang rakan sekelas Sofia.

“salam” begitulah mesej pertama Zulkarnain.
“salam, sape ni?”, jawab Sofia.
“saya nak ucapkan terima kasih sebab awak pulangkan kad metrik saya”
“tolong jangan hubungi saya lagi!”
“saya bersusah payah mencari nombor awak, kemudian senang-senang je awak tak kasi saya hubungi awak? Kenapa? Apa salah saya? Saya tak faham apa maksud awak bila awak cuba larikan diri dari saya…”
“maafkan saya, saya ada sebab…”
“pliz, tell me..”
“ I can’t”
“pliz..pliz..pliz…”
Mesej itu telah dibalas dengan cerita sebenar. Sofia tidak lagi mampu untuk merahsiakannya. Sejurus mengetahui kisah sebenar, Zulkarnain terus ingin berjumpa dengan Sofia. Dia mahu mengenali Sofia lebih dekat. Walaupun permintaannya ditolak, dia masih lagi berkeras untuk berjumpa dengan Sofia. Akhirnya Sofia mengalah dan pergi berjumpa Zulkarnain.

Perkenalan antara mereka berakhir dengan persahabatan….

Satu semester berlalu, akhirnya Zulkarnain meluahkan perasaannya kepada Sofia,
“ I love you”.
Sofia terduduk dan terpaku. Dia kehairanan dan timbullah tanda tanya kenapa harus Zulkarnain untuk mencintainya sedangkan Zulkarnain sudah pun mengetahui bahawa Sofia tidak dapat melupakan Kamarul. Sofia menolak cinta Zulkarnain. Dia tidak mampu untuk menerimanya walaupun jauh disudut hatinya ada secebis kasih untuk Zulkarnain. Dia masih lagi mencintai Kamarul dan juga menyayangi Zulkarnain.

“Zul, maafkan saya. Saya tak dapat menerima awak. Awak telah muncul sebagai insan yang kedua selepas Kamarul. Cinta awak juga datang selepas cinta saya kepada dia. Cinta awak yang datang selepas cinta pertama saya tidak mampu untuk memenangi hati saya. Kekecewaan yang saya alami setahun lalu betul-betul membuatkan pintu hati saya tertutup untuk orang lain…maafkan saya..”

Zulkarnain berasa sungguh kecewa dan sedih. Dia tidak tahu apa lagi yang boleh dilakukannya bagi memenangi hati Sofia yang suci itu. Gadis manis itu berlalu dari pandangannya selepas sahaja menolak cinta Zulkarnain. Tiba-tiba, dia mempunyai semangat, lalu menjerit, “Sofia!”. Sofia tidak mengendahkan Zulkarnain.

Tanpa berfikir panjang, Zulkarnain berlari untuk mendapatkan Sofia. Malang tidak berbau. Sebelum sempat untuk dia mendapatkan Sofia, sebuah kancil putih telah melanggarnya. Bunyi hentaman yang kuat telah membuat Sofia menoleh kebelakang. Sofia terkejut apabila melihat Zulkarnain terbaring lemah dan berlumuran darah di atas jalan.
Sofia mendapatkan Zulkarnain. Orang ramai cuba menghubungi ambulance dan pada masa yang sama, Sofia menatap wajah Zulkarnain. Zulkarnain berkata dengan suara yang terputus-putus, “ Sssofiiaa..kalau saya tak dapat awak, tiada siapa yang boleh memiliki awak..”. Itulah kata-kata yang terakhir keluar dari mulutnya. Sofia menangis. Tubuh yang lemah itu dipangku oleh Sofia. Dia tidak menyangkakan bahawa, semua orang yang menyayanginya pasti akan meninggalkannya. Kamarul dan Zulkarnain, kedua-dua mereka amat bermakna bagi Sofia namun, mereka telah meninggalkan Sofia.

Hujan yang turun dengan lebatnya telah menyimbah bumi dengan irama yang rancak. Diiring pula dengan kilat dan petir. Tersentak-sentaklah Sofia yang sedang berseorangan menyiapkan tugasan di dalam biliknya. Masa itu, sudah genap sebulan Zulkarnain meninggal dunia. Sedang Sofia sibuk menyiapkan tugasan, dia menyelak buku catatannya. Dia terjumpa sekeping cd. Tertulis “hidup yang singkat” di permukaan cd tersebut. Dia berasa hairan, dari manakah cd itu datang? Siapa yang meletakkan cd itu di dalam bukunya. Tanpa berlengah lagi, dia memasang cd itu di laptopnya. Alangkah terkejutnya dia apabila, mendapati cd itu mengandungi satu rakaman yang dibuat oleh arwah Zulkarnain.

Di dalam rakaman tersebut, jelas menunjukkan yang Zulkarnain amat mencintai Sofia. Dia turut berkata, “ jika suatu hari nanti saya tak dapat nak ucapkan selamat tinggal pada awak, saya harap awak tidak akan lupa yang saya tidak pernah lupa untuk mengucapkan terima kasih kerana awak sudi memenuhkan ruang hidup saya yang pendek ini.”
Hujan yang turun mulai reda. Bunyi katak memanggil memenuhi kesunyian Sofia. Dia menangis kerana dapat merasakan yang dirinya itu terlalu kejam terhadap Zulkarnain. Dia baru sahaja mengerti betapa hebatnya cinta Zul terhadapnya. Selama ini dia tidak sedar bahawa terlalu banyak pengorbanan yang Zul lakukan deminya.


“”kadang-kadang, kita tidak sedar, orang yang kita tidak perduli, sangat sayang kepada kita..
kadang-kadang kita tidak sedar, kita terlampau sayang orang tu, sedangkan dia selalu sakitkan hati kita…
dan kita tidak pernah sedar, kita bukannya sempurna untuk mendapatkan orang yang sangat-sangat sempurna dalam hidup kita…
dan kita bukanlah sesiapa, untuk buat orang itu menyayangi kita macam mana sayang kita pada dia…
sebab kita cuma manusia biasa…””
Sofia

Muncullah di skrin laptop Sofia kata-kata indah itu sebagai penutup kepada novel yang dikarangnya. Segala apa yang diusahakannya selama ini telah berjaya disiapkan. Novel itu ditulis sebagai tanda kasih dan sayangnya kepada kedua-dua jejaka yang pernah menyayanginya satu masa dulu.

Tibalah hari pelancaran novelnya yang penuh erti itu. “Hayatku yang singkat..memberi penuh erti kasih”…adalah tajuk novel Sofia. Walaupun tajuknya terlalu ringkas, namun, isinya terlalu mengguris hati dan bererti. Semasa melancarkan novel yang pertama itu, datanglah seorang kanak-kanak berusia 9 tahun. Kanak-kanak itu memiliki rambut perang dan anak mata berwarna coklat. Wajahnya memang menyejukkan hati. Dia merupakan kelahiran hasil perkahwinan orang kulit putih dengan orang melayu. Kanak-kanak itu berkata, “is this your story?”. Sofia tersentak dengan kata-kata itu. “how you know?”, Sofia bertanya kepada kanak-kanak itu.

Kanak-kanak itu tidak menjawab pertanyaan Sofia dan beransur pergi mendapatkan ayahnya yang berdiri tidak jauh dari situ. Ayahnya berdiri segak namun wajahnya telah ditutup oleh topi dan kaca mata yang dipakainya. “dad, comes with me..” kanak-kanak itu mengajak ayahnya untuk mendapatkan tanda tangan Sofia selaku penulis novel yang dia kagumi.

Tiba-tiba, kedengaran bunyi burung riang dari pokok yang tidak jauh dari mereka berdiri. Lelaki itu berkata, “I love this sound…”. Sofia seperti pernah dengar suara itu. Pada masa yang sama, lelaki itu membuka kaca mata hitamnya dan menoleh ke arah Sofia. Mata mereka terpaku antara satu sama lain. Alangkah terkejutnya Sofia apabila mendapati lelaki itu adalah, Kamarul.

“abang?!” spontan keluar kata-kata itu dari mulut Sofia. Kamarul terdiam dan anaknya, Allysia terpinga-pinga melihat gelagat mereka berdua.

Tangisan, itu sahaja yang mampu Sofia lakukan. Sofia meninggalkan majlis itu kerana berasa terlalu sedih apabila melihat kekasih yang amat dicintainya itu berada di depan mata tetapi sudah menjadi milik orang. Allysia menjerit, “aunty!”. Sofia tidak menghiraukannya dan terus meninggalkan perkarangan majlis pelancaran itu.

Keesokkan harinya, Kamarul mengajak Allysia untuk pergi ke suatu tempat yang amat bermakna baginya. Ya, pantai yang menjadi lambang cinta Kamarul kepada Sofia.

Apabila pintu keretanya di buka, kedengaran hempasan ombak ke pantai. Kamarul rindukan detik indah yang dulunya dia bersama-sama Sofia menghabiskan senja di situ. Sampai sahaja di tepi pantai, Kamarul melabuhkan punggungnya, dan merenung kembali detik-detik manisnya bersama Sofia. Tiba-tiba, Allysia berkata, “dad, aunty Sofia…”

Rupa-rupanya, ramai orang sedang cuba menyelamatkan Sofia yang lemas akibat terjatuh ke laut. Sofia tidak tahu berenang dan Kamarul teringat kata-kata Sofia beberapa tahun yang lalu, “kalau kita ditakdirkan berpisah, biarlah laut ini menjadi pemisah..kalau kita ditakdirkan bersatu, biarlah laut ini menjadi penyatu cinta kita”

Kamarul bergegas mendapatkan Sofia. Pada masa itu, Sofia sudah tidak bernyawa lagi…”Sofia!!!!!”……………..itu sahaja yang mampu dikatakan…

Memang benar apa yang Sofia katakan, laut itu benar-benar memisahkan mereka…Tangisan Kamarul sudah tidak berguna lagi. Sofia tidak akan kembali lagi…

Kekecewaan dan rasa bersalah sentiasa menyelubungi hidup Kamarul. Rupa-rupanya, tujuan Kamarul pulang ke tanah air adalah bagi mencari semula cinta sejatinya itu apabila isterinya iaitu ibu kepada Allysia telah meninggal dunia selepas melahirkan Allysia. Namun, hajatnya tidak kesampaian. Sofia telah pergi buat selama-lamanya kerana terlalu kecewa dengan cinta pertamanya itu.

Senja telah tiba, burung-burung berkicauan, kali ini, Kamarul pula yang keseorangan mengimbas kembali segala janji manisnya kepada Sofia….”I love you, Sofia…I love you”…” you are right, life is short”… “They say it takes a minute to find a special person, an hour to appreciate them, a day to love them, but then an entire life to forget them.”

ayat-ayat cinta 1


"Jangan Ditangisi

Kehilangan Sebutir Permata,

Tapi

Tangisilah Kehilangan

Sebuah Kepercayaan"